請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
查看: 1164|回復: 4

常見口罩用途比較 Compare Face Mask

1萬

2萬

7萬

論壇元老

mask compare.jpg

face mask 2020 (3).jpg
Source: Whatsapp
常見口罩用途比較
/01 2020

回復

1萬

2萬

7萬

論壇元老

如何揀口罩

由於條街(特別係藥房)充斥假口罩
所以打呢篇野比大家參考下
(如果有醫護發現我篇野有bug歡迎指教...我都驚會搵錯source)

背景:武漢沙士 -> 冠狀病毒
政府話飛抹傳播(droplet)唔係空氣,咁我地信住先
跟據網上資料,2003年Sars既virus size大約係0.08-0.14micrometer (10^-6m)

現時有既standard

1. BFE= bacteria filtration efficiency =阻隔細菌

跟據Nelson laboratory standard, 只可以阻隔 1micrometer既菌
結論: 得BFE冇用,因為唔夠細

2. PFE = particle filtration efficiency
跟據Nelson laboratory standard, 可以阻隔 0.1micrometer既particle
(醫護用既去到呢個standard, 之後再講 )
如果你相信政府,佢係飛抹傳染既話
呢隻頂到,因為respiratory droplet最細只係去到0.6micrometer,大過bfe既0.1

“From Dynamics of infectious disease transmission by inhalable respiratory droplets

Nikolaos I. Stilianakis and Yannis Drossinos

Respiratory droplets, all droplets generated by an expiratory event—coughing, sneezing, laughing, talking, breathing—have diameters d that cover a large size range from approximately 0.6 to more than 1000 µm”

3. VFE = virus filtration efficiency
暫時最勁既standard, according to Nelson lab 可以隔到0.027micometer
呢個size防到舊沙士既virus有突
我暫時只見到日本某d口罩做到

-結論
日本野:最少要見到bfe + pfe先好買
得bfe唔好買 冇用
有埋BFE+pfe+vfe當然最勁啦 而且都平 (我個人買呢隻)

歐美:ASTM lv 1-3 (3最高) 有咩分別可以睇圖
都係頂到BFE+pfe
咁如果中共冇吹水係ok既....

街邊藥房既口罩
如果英文既有astm lv就係正版啦
日文野就睇下有冇BFE+pfe+vfe
冇上面呢兩樣野是但一樣/d日文or英文錯grammar既100%係假野

其他口罩:
N95
-可以頂到空氣傳播
但留意返有分工業用同醫療用
工業用只係for職安真漢子用
同埋醫護有做fit test,確保冇air leak先戴得
漏氣既話=冇用
所以我唔建議一般人買 因為好焗
(香港隻nask就ok既 搭飛機可以用 但貴)

防塵/防花粉口罩
-冇用架咪on9啦

豬咀/其他唔係一次性既口罩
- 係你除黎洗果下你已經會中啦on9
- 仲要唔知你識唔識洗
- 唔識洗既會contaminate埋你洗衣機d衫

產地問題
大牌子黎講其實大部分made in china
因為成本問題,醫管局都好多mic野
但大廠會有qc,所以quality唔會話爭好多

冇經濟能力,搵唔到既
Made in china都可以照用
(用日本黎計made in japan個價係mic 4倍)

邊度有得買?
去屈人寺,萬寧,donki,cosmo搵下啦
搵唔到就amazon
但由於日本野唔送海外 所以自己搞轉運啦

回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

wars21032020 04.jpg
印度口罩,你會買/用嗎?
/03 2020

回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

實測街邊散裝口罩 過濾率最低只有1.3% 科大:是假的安全 - 20200409 - 香港新聞 - 有線新聞 CABLE News
/04 2020
回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

mask future functions (2).jpg

mask future functions (1).jpg source: whatsapp
/05 2020
回復 支持 反對