請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
查看: 220|回復: 5

有錢唔還 Have not repaid!

1萬

1萬

5萬

論壇元老

你有錢,唔比,唔想比,好的,你有你的決定/選擇。
我幫你做野,我冇話做義工(一路都有/要比錢),我都有成本,(象徵式)收錢係應該,天經地義。如果覺得收得貴,你當初可以不搵我幫。
你話已經通知左不用我幫忙,甘,之後6個月你又搵我幫你寫英文。之後再有一次話要我幫一個月,500蚊,只翻譯了一次。你覺得唔值得都系要比架啦。覺得唔值得唔抵就唔比,你估你系ABD牙,中意點就點。6個月加1個月,$3000加$500,共$3500。
你話你冇錢,唔比,你可以問我唔收得唔得,收少d得唔得,唔係叫人做左野話(扮)冇錢就唔比。但你系唔係真係冇錢呢?我信先啦。
人家讀書比你多,人家讀得書,唔通人家比你蠢,人家睇唔通你想點咩?人家唔出聲,只係仲當你係朋友,比你機會。一次又一次,我唔鬧你,唔追你錢,只係我既修養。

有錢唔還
/01 2020

回復

1萬

1萬

5萬

論壇元老

人家比你讀書多甘多,以為人家只係讀書上ok,做人看人看事物都白痴既。人家比機會你,只係由於還當你係朋友。
d人點解讀書分數高,除了聰明,重有記性好。
人家默默幫你,收平你,就以為人家白痴。
呢個case正如今日ABD的下場,人家再不給你面子。
你讀書多,一陣就寫好,幫人都唔得?唔得。
我讀書係用黎搵錢,不用做餐死。
不是免費幫d冇信用,叫雞唔比錢的人。
無論你覺得值唔值,搵人做野就要比錢,如果覺得不值,下次可以唔搵。
唔係好似ABD自己解讀,自己著晒數。
回復 支持 反對

1萬

1萬

5萬

論壇元老

唔還錢的人住沙田愉翠苑。
回復 支持 反對

金牌會員

Some people are not well-educated, they do not think that verbal agreement and conduct are also a part of a contract.
回復 支持 反對

1萬

1萬

5萬

論壇元老

這是層次問題。所以,人要讀書。
回復 支持 反對

金牌會員

there are so many such persons.
回復 支持 反對