請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
查看: 1976|回復: 2

Ruby Tuesday 派9個免費漢堡邀請引逾萬人享用

1萬

2萬

7萬

論壇元老

Ruby Tuesday早前 (2016年4月26日至5月2日)推出限時優惠,食客只需付出加一服務費17.2元,即可免費享用價值172元的煙肉芝士漢堡一客。可惜,吸引大批顧客排長龍光顧,更遭會員投訴沒有位可用餐,4月的折扣優惠亦因各店爆滿而未能享用。

(網上圖片)
價值172元的煙肉芝士漢堡,其實算不錯,大大份,可選擇幾成熟。

(網上圖片)
只是$17.20,就可享用$172.00 + 17.20的煙肉芝士漢堡一客。

This is an open letter to anyone who has been affected by our (RT) recent promotion.

網民Kelvin Choy 在RT的FB留言:
"老實講, 原價172, 而定17.2就食到, 等根本就係一定, 如果咁都唔需要待等, 俾我都唔會去食. 不過MegaBox間就真係好有問題, 出面有好多位, 但聽到係因為無人會serve, 所以唔放人入去, 無論係book位或walk-in都一樣, 就算你話唔需要serve, 落一次order就得, 都係唔放人, 其次係, 個burger, 佢哋一早預你食7成, 唔會問你要幾多成熟, 明白, 優惠根本無錢賺, 不過做得, 就唔好做到咁cheap, 迫人等, 等成2,3個鐘, 又唔識變通, 2人枱, 只可以一人坐, 唔可以坐2個, 話優惠係一枱一個, 所以唔可以2人一枱. 做優惠都要平衡下, 唔係俾優惠就可以咁對客. 唔通你哋而客人消費額決定服務級數同次序?"

Ruby Tuesday表示,僅就免費漢堡優惠發出了9個邀請,結果卻有11,743人享用此優惠,反應之熱烈屬預料之外,導致顧客須等候很長時間,亦將餐廳運作推向極限,對受影響的客人和員工感抱歉。
在RT的Facebook更有大量負面留言被刪去,留言被刪去的人又再留更多(負面)言。
得個吉,Promotion,marketing變demarketing。

Ruby Tuseday
https://www.facebook.com/rubytuesdayhongkong/timeline
/05 2016

回復

1萬

2萬

7萬

論壇元老

這次 '免費享用價值172元的煙肉芝士漢堡一客'的營業額是:
$172 x 11,743 = $2,019,796

假設成本是售價的百分之20,
$2,019,796 x 0.2 = $403,959.20

這次 Promotion 成本40萬港元,是得,是失,只有RT才知道。

回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

ruby tuesday.jpg
2018年12月Ruby Tuesday又有優惠,HK$88.0食午餐 (Lunch Combo) 牛肉漢堡包,包薯條,汽水,逢星期一至星期四。這個價錢不是很抵,只是比平時平DD,都ok既,約比平時平約25%
/12 2018
回復 支持 反對