查看: 2050|回復: 2

芫荽水治濕疹 Coriander Water for Eczema

1萬

2萬

7萬

論壇元老

《信報視聽頻道》補健傳聞:浸芫茜水可治濕疹?

BB濕疹患者玫瑰痤瘡皮膚癢救星 — 芫荽水 Coriander bath for Eczema Baby
#HeyheyB 由滿月我聞到佢條頸臭臭地、塊面又開始有粒粒...慢慢慢慢去到個頭頂又漏水又爛面又
­R潑到出晒血,睇過中環皮膚科名醫(Henry Chan)、 經驗中醫何樹勛博士 、自然療法HealthQuest茅博士、兒科名醫彭若書、 重有一堆中醫西醫皮膚科...... 到最後我只係靠中環街市賣菜婆婆教我一條"芫荽水方" 醫好左我個囡。

========================================
­===
常答問題

Q1:要沖幾耐先好?
A1:沖到BB好為上。

Q2: HeyheyB 沖左幾耐先好返?
A2: 我地就大概沖左2個半月左右,嚴重個時(以前)一星期沖二至三次芫荽水

Q3: 沖完洗咪過水?
A3: 我地上水後抹乾就OK

Q4: 除左濕疹、玫瑰痤瘡,其他皮膚痕可以試下嗎?
A4: 我舅父痕左10幾年 (哮喘病、類固醇藥膏副作用), 宜家都係靠芫荽水止痕咋

*大家記得落鹽呀!! *

回復

1萬

2萬

7萬

論壇元老

朋友是成年濕疹患者多年,她醫好的方法是 1)用芫荽水敷患處,及 2)飲 '老芫荽水',喝過第一次沒有不妥後,要堅持。
老芫荽在香港很少地方可以買到,要與相熟小販/菜店預訂預留。
據說,在深圳就較容易買到。
祝身體健康。
/2015

回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

芫茜,治濕疹,要
1)煲水飲,和
2)保水搽患處?
是。