查看: 3614|回復: 4

上水金錢村 有倆個祠堂 / 味峰侯公祠 Kam Tsin Tsuen

1萬

2萬

7萬

論壇元老

金錢村在新界北部上水古洞金錢路,以侯姓居民為主。
金錢村是一條古村,村旁有一風水塘,村屋整整齊齊排列
由金錢路及金錢南路包圍著約有400間村屋。

00 (16).jpg

00 (20).jpg
這些村屋建於1978年,1981年。

00 (9).jpg

00 (23).jpg
村旁的風水塘

1) 宗福商店
在村口,有一間士多,宗福商店。
00 (17).jpg

00 (26).jpg

2) 金錢村公所
士多對面是金錢村公所,建於1981年,亦是小巴總站。
11 (1).jpg
一座兩層高的建築物。

11 (3).jpg
物華天寶
人傑地靈

11 (2).jpg
亦是青少年康樂中心。

3) 兩間祠堂
由於村內分為兩大系,因此有兩個祠堂,分別是味峰侯公祠及侯宗福堂神廳。

i) 味峰侯公祠 (Hau Mei Fung Ancestral Hall)
00 (18).jpg
建於1763年至1795年之間,1998年列為二級歷史建築,2010年11月10日改列為一級歷史建築。

00 (21).jpg

00 (3).jpg

00 (11).jpg

00 (27).jpg
屋簷前的中國式雕飾,非常精緻,仍然清晰可見。

00 (14).jpg

00 (19).jpg

ii) 侯宗福堂神廳 (Hau Chung Fuk Tong Communal Hall)
00 (4).jpg
侯宗福堂神廳建於三百多年前,被稱為全中國唯一一間供奉地主公的廟宇。相傳侯族先人曾向地主公祈求高中,及後果然高中狀元,因而在村內建立地主公廟。平日,侯宗福堂亦成為村民集結的地方。

00 (15).jpg

00 (5).jpg

00 (22).jpg
宗福學校
1902年時,'宗福學校' 是金錢村的私塾小學。直至1955年,金錢村何東學校落成,便取代宗福學校。

00 (24).jpg

每年正月十八、十九兩日是金錢村的洪朝,是福神廳每
最熱鬧的日子,另一熱鬧日子是福德大王寶誕。

金錢村
上水古洞金錢路
Kam Tsin Tsuen (Kam Tsin Village)
Kam Tsin Tsuen Road, Sheung Shui, N.T.
/2015

回復

1萬

2萬

7萬

論壇元老

嘉咸街戰前唐樓倡列3級建築 港大校長寓所擬評1級
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0606_00822_001.html
/06 2019

古蹟辦公布,建議將東區黑角頭石刻、灣仔玉虛宮及上水味峰侯公祠列作法定古蹟。
回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

味峰侯公祠(英文:Hau Mei Fung Ancestral Hall),係喺香港金錢村第九巷嘅兩進式設計祠堂,上水侯氏味峰房嘅祖祠。佢大概喺乾隆中後期(1763年-1795年)起,由於味峰房子孫人丁單薄,缺乏財力,所以佢嘅祠堂亦近乎荒廢,喺2002年由香港政府出錢修葺,喺1998年被評爲二級歷史建築,但喺2010年11月10號改評為香港一級歷史建築。祠裏面有兩塊寫住「奉旨其正」同「皇恩浩蕩」嘅匾額,其中一塊「奉旨其正」牌匾係乾隆皇帝賞賜畀金錢村第22代嘅侯倬雲,以表揚佢處事公正嚴明,味峰侯公祠都係由佢起嘅,以紀念佢嘅曾祖父侯聚斐(名味峰),不過原本嘅百年牌匾已係20世紀中唔見咗,目前掛嘅牌匾係重造嘅。

祠堂正廳有兩條粉紅色石柱,相傳係官員專用嘅石材,而家已經揾唔到同類嘅物料進行修復。由於侯倬雲得到皇帝賜封,所以可以喺村裏面豎立一支喺幾十里外都可以睇到寫住「侯」字嘅高旗杆,喺當年經過金錢村嘅較低級官員都需要下馬致敬。嗰嚿豎立旗杆嘅基座距離祠堂唔遠,而家仍然存在,用古法製造,十分堅固,但已經被後人用混凝土堵塞插旗個圓窿。
(https://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E5%91%B3%E5%B3%B0%E4%BE%AF%E5%85%AC%E7%A5%A0)
/06 2019

回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

黑角頭石刻、灣仔玉虛宮、上水味峰侯公祠 獲古諮會列法定古蹟
https://www.hk01.com/article/390333
/25102019

味峰侯公祠位於上水金錢,於1788年(乾隆五十三年)由侯聚裴曾孫侯倬雲興建,以紀念別號侯味峰的國學生侯聚裴。祠堂代表侯族味峰祖當時的社會及經濟地位,自建成後用作祭祀祖先的家祠。祠堂屬兩進三開間典型的清代民間建築,後進前方築有捲棚頂禮亭,是本地傳統中式建築中罕見的例子。
回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

同意。

回復