請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
查看: 6162|回復: 11

洪慶海鮮燒臘飯店 Hung Hing Seafood BBQ Restaurant

1萬

2萬

7萬

論壇元老

00 (3).JPG
地下有六枝石柱,露台欄杆有規劃的設計。

00 (1).jpg
洪慶海鮮燒臘飯店座落的建築物是三層高的。在青山道與發祥街交界,是40年代的騎樓式建築。

00 (2).JPG
洪慶海鮮燒臘飯店是24小時營業開放的,早上點心茶市,中午飯市,晚飯小菜。

00 (4).JPG
洪慶海鮮燒臘專賣靚嘢

00 (8).jpg
屋簷比較小,仍然保留舊式窗框。

00 (7).jpg
至2015年,樓宇大約有70多年樓齡。

00 (5).JPG
這條是發祥街。
附近的樓宇都是差不多高度。

洪慶海鮮燒臘飯店是一派老式食肆格局,
是懷舊之選
樓宇
已經70多歲了,仍然老而彌堅,值得敬佩。
但說到食品方面,只是不過不失而已。

洪慶海鮮燒臘飯店
長沙灣青山道303號 (近發祥街)
2729 0039
/2013

回復

匿名  發表於 2015-11-15 11:15:37
完全唔掂,前日0400肚餓, 揸車去食, 泊門口,行人路有兩个古惑仔開枱飲啤酒傾嘢。入到去五个的士佬分三檯坐,冷清清。無人開茶,自己開壺壽味攞杯筷。餐具,檯面,地下都比“信兴”干淨因少人。出門口揀點心,睇落各樣都大份量。 於是攞籠蝦餃同排骨。一撩開排骨見係急冻料,無粉漿住,骨多肉小,肉呈粉紅色。一食就瀨嘢,鯹夾騷味。不咸不淡, 唔見有豆豉,再食碟底豆卜,更騷。想嘔。原因係排骨無啤水去雪味, 無調味,豉油,糖,蒜泥,豆豉,豆粉都慳番。再慳埋啤水的水费 ,成本真係低。再食蝦餃, 唔熱,皮不是全澄麵,加咗粉,所以唔煙韌,入靣是鉸肉加塑膠蝦小許,無調味,無加蔥油,只有塑膠蝦的梳打粉味。再出去揀咗盅雞飯。粒北菰已浸到無味。急冻雞同排骨一樣處理,因有雞皮,更騷。飯無味,豉由無調較過,死咸。問門口兩个阿姐拉唔拉腸粉,答話拉。跟住無下文。原來0500正先拉。叫咗碟虾腸,又係塑膠蝦 。腸粉皮糊狀,豉油無調敎过,只是老抽,無熟油。咁慳就唔好造啦。全程無嘢落肚,氣就一肚。話佢好食者,不是寫手就是鱔稿。衰過“信興”。0400要飲茶石硤尾邨平台好过呢間多多声。巴打絲打勿聽人吹。
回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

有時,網上食評,真的不可盡信,要睇下d人寫時合唔合情理,如果一味話好味,又無supporting原因,就算係真食評,我都當呢d人唔識食,惟有遲d再睇(如果重記得的話)。
或者,d食評根本係打手寫,可以不理。
重有,睇到好多人寫好間食肆,但d人只係總共寫過一兩個食評,9成9係間店老闆自己或搵人寫,因為只寫完自己間野,就唔會再寫其他食肆。呢d通通都唔會去。

不過,有時都唔太難睇得出d食評係假野。
d人如果同間店3唔識7,但係五個評分全部都滿分(即五分),9成10又係假野。
寫食評同比分都比得聰明d丫,有無甘好味食肆重未揚出黎呀。

其實,我都係欣賞洪慶海鮮個建築物多d,如果唔係有特別原因,都應該唔會再幫襯了。
另外,我估,d點心可能唔係洪慶自己做的,就算係老店,都可以做得好好,好好味,你睇西環叁去壹就知。

衣家有d點心都唔知邊度黎,個樣ok,但無味,或者翻熱時唔夠熱。
好似黃埔 '煌府婚宴',未食完都要走人。

信興又係得間舖古老,外觀裝修懷舊,去比幾十蚊參觀下就無所謂(都OK),d野食應該比你講洪慶好d,但d碗碟油淋淋,地下同間舖比人一種烏遭喇韃感覺。驚驚。
不過,信興d茶葉係好野,係西環 '林品珍' 供應比信興。所以,每日都有好多公公婆婆係度打躉。

回復 支持 反對

1萬

論壇元老

洪慶幾可怕!

回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

不好吃不等於食死人,so far,都無鴻慶食物中毒新聞。
回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

去比幾十蚊參觀下就無所謂(都OK)。
回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

(https://www.youtube.com/watch?v=rEvLVLVxVXc)
Dining2gather - 深水埗區 - 長沙灣洪慶海鮮燒臘飯店

回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

全港僅剩3幢 青山道戰前弧形唐樓淪劏房
同屬弧形騎樓的戰前唐樓全港僅存3幢,其中位於青山道301及303號的相連唐樓近月展開裝修工程,計劃以劏房形式出租,100呎的蚊型劏房月租索價5000港元起。
(http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 1213_00822_001.html)

回復 支持 反對

1萬

2萬

7萬

論壇元老

洪慶海鮮燒臘飯店 (1).jpg
洪慶海鮮燒臘飯店的招牌拆了,白底紅字的橫寫招牌都拆了,好像歸於平淡了。

洪慶海鮮燒臘飯店 (2).jpg
除外型外,其他的東西好像未有變。

洪慶海鮮燒臘飯店 (3).jpg

/04 2017
回復 支持 反對